In het altijddurende steekspel tussen rector Jacob Struiken en het rokersgroepje van het Rijnlands Lyceum heeft het schoolhoofd van de Wassenaarse middelbare school een gewaagde zet gedaan. De directeur heeft besloten dat het marlboro-gezelschap, dat onder anderen bestaat uit Jop Kaderman, Ad Beimel, Timo Kolenaar en Bastiaan van Suylen, met ingang van volgend jaar in de grote pauze alleen nog maar langs de Rijkstraatweg sigaretten mag roken. De reacties vanuit “kamp-camel” waren uiteenlopend.

Allereerst spraken we met Jop “De Schoorsteen” Kaderman. De middelbare scholier klonk tamelijk aangeslagen. “Struiken is he-le-maal knettertjewappie geworden. Eerst al het bushokje verbieden, en nu deze kut streek? Ik ga toch niet dat pokke end lopen om m’n welverdiende snaakies te dampen?”

Ad Beimel kon zich volledig vinden in de woorden van Kaderman. De toekomstige 5-vwo’er was zelfs al begonnen met het smeden van een snode wraakactie. Beimel vertelde op sinistere toon. “Ik ga eerst al die oerlelijke grijze pakken van Struiken in de hens zetten. Mocht dat niet genoeg zijn, verstop ik z’n montuurtje. Als hij dan nog steeds niet op z’n beslissing is teruggekomen zal ik andere leerkrachten gaan aanpakken. Ik kan je verzekeren dat mijn Nederlands lerares niet meer dat kut verhaal van Louis Couperus zal kunnen opdragen met de walmlagen die in het klaslokaal zullen hangen. En Ravier kan ook een paar filtertjes in z’n atlas verwachten.”

“Peukiemaster” Timo Kolenaar had gemixte gevoelens over de nieuwe reglementaire wending. “Enerzijds is het natuurlijk best wel balen dat het een stukje langer lopen is. Anderzijds, Van Der Valk grenst aan de Rijkstraatweg: mocht ik ooit door m’n laatste stokkies heen zijn, kan ik makkelijker refillen. Het heeft dus z’n voor- en nadelen, als ik dat zo even mooi mag zeggen.”

Bootschoen-en autoliefhebber Van Suylen was een van de sigarettengenieters die er juist weer juist weer totaal niet mee zat. “Ik doe gewoon boem-boem-brakka-takka met m’n invaliden-wakka en before you know it cruise met twenty-five kilometers per hour door de straatjes, bitch. Dan ben ik er in een mum van time.” sprak “De Speedtiger”.

Afgezien van de onderlinge meningsverschillen was iedereen opgelucht dat het toegestane rokersterrein in ieder geval niet Kerkenhout beslaat. “Daar wil je toch niet levend gevonden worden? Dan roken we nog liever ergens in het uiterste puntje van Wassenaar-Noord. Kan je gelijk even langs Rooijakkers.” klonk het instemmend.

Ook hebben we geprobeerd Struikens kant van het verhaal aan te horen. Helaas had het schoolhoofd vaak de neiging om af te dwalen van het gespreksthema. De rector verwoorde. “We zijn vrij, maar zeker niet stuurloos. Doch is het Rijnlands wel weer heel vrij. Stuurloos zijn we absoluut niet. Maar als iemand aan me vraagt: ‘is het Rijnlands echt vrij?’ antwoord ik steevast met een volmondige “Ja, we zijn echt vrij.’” Het schoolhoofd continueerde. “Het Rijnlands Lyceum Wassenaar is een puikbeste school die in werkelijk alles weet te excelleren. We behalen jaarlijks buitengewone resultaten en bovendien beschikken we over een ontzettend warm schoolklimaat. En natuurlijk: we zijn vrij. Maar stuurloos? Geen sprake van.” De rest van de monoloog konden we ons jammer genoeg niet meer herinneren.