De bovenbouwers van het Rijnlands Lyceum Wassenaar waren vastbesloten: dit jaar moest het anders. Té lang waren de tieners gekweld met schrale afterparties na de jaarlijkse kerstvieringen. Het werd de hoogste tijd dat het traditionele gala in Duinrell eindelijk een keer een acceptabel vervolg kreeg.

Dat de keuze viel op Kasteel Oud-Wassenaar was volgens Blaire Visstok (18) niet verrassend. Ze legt uit: “Na een paar dagen delibereren in de groepswhatsapps was het voor mijn part al besloten. We konden namelijk kiezen uit het derderangs burchtje van Bernards tante, het donjondrama van Joosjes achterneef of het enigszins aannemelijke Kasteel Oud-Wassenaar. Het laatste beschikte in tegenstelling tot die anderen “adellijke huizen” wél over een hoffelijke service, een degelijke serre en vier ridderzalen. Kijk, natuurlijk was Slot Loevestein ideaal geweest, maar met de Vespa door fucking suburbia zeulen vond ik toch écht te gortig.”

Dat jongerendiscotheek Club Westwood niet tot de mogelijkheden behoorde werd verklaard door Vivi Kleintjes (17): “De Westwood!? Doe even lekker normaal. Ik kan me nog herinneren dat we een paar jaar geleden in een soort laatste toevlucht naar die ontzettende fluttent moesten gaan. Die natte wind van een Maxim had namelijk weer eens verzaakt het Hilton te regelen. In ieder geval, het werd dus de Westwood. Ik had nog nooit zo’n kutavond gehad. De vloer was goor, we stonden erbij als haringen in een ton en er kwam geregeld zo’n neger uit Voorschoten tegen je been aan rijden. Walgelijk.”

Gelukkig voor Kleintjes werd de afgelopen kerstvakantie wel op tijd ingegrepen door de inmiddels welbekende en alsmaar actieve feestfedora’s Roland van Herenkring (15) en Barnie Zwambag (16): “We are back and better than ever, zeggen ze dan wel eens. En ja, natuurlijk wisten we al een lange tijd dat een uitwaaiering van de discofissa’s naar de kasteeltjes een financiële meesterzet zou zijn. Dit werd al zo goed als bevestigd toen een ventilatierooster van het plafond werd weggebonjourd. Toen we de eerste glasstukken van de loden raam op de grond hoorden kletteren waren we al bijna helemaal overtuigd, maar pas op het moment dat een paar boys de kerstboom van de meest zuidelijke toren lanceerden wisten we het écht zeker: die donnie’s en barkies gaan flowen als nooit tevoren.”

Lesse Reninweiland (17) beaamde dat het feest een schot in de roos was: “Het was fantastisch. Pure magie. Wijfie tongen, slok pils, over jasjes zeiken en weer een andere chick tongen. En dat dan de hele fucking avond. Ja, ik heb me wel weer even flink misdragen, maar denk maar niet dat ik de enige was, haha.” Adelberter Ralphie van Dongen (18) was het even kwijt: “Gozer, als ik eerlijk moet zijn, heb ik weinig van de avond meegekregen. Zoals je op Facebook kon zien heb ik de hele nacht met die joekel van een St. Feuillien tripel groot wijnfles geschitterd. Geen idee hoeveel die heeft mogen kosten, maar dat ik hem helemaal in m’n eentje heb weggetteterd kan ik je wel verzekeren.”

Toen de strijd eenmaal was gestreden stond de toezichthouder van Kasteel Oud-Wassenaar Jan van Overeem ons nog te woord: “Ja al die kut kinderen hebben de boel weer flink op z’n kop gezet. Kon geen kant op kijken of ik zag de ene puber in het keelgat van de ander verdwijnen. En dan m’n ramen! Sjonge jonge, wát een papbak aan ellende hebben ze achtergelaten. Of ik dit nog een keer doe? Nou ja, als het geld maar blijft rollen en die tetters een beetje hitsig blijven mag van mij betreft de bever z’n dam blijven bouwen, als je begrijpt wat ik bedoel.”

Ondanks alles werd het ons vrij snel duidelijk dat het een geslaagd evenement was. Als laatste waren we nog benieuwd of de ouders van de Rijnlanders misschien niet van mening waren dat het evenement iets teveel van het goede was. In de aftermath liet een groepje ouders ons weten dat ze dit nonsens vonden. “Noem het decadent, maar wij zien het juist als een hele nuttige kennismaking met elitaire exclusiviteit. Deze ervaring zal uitstekend van pas komen voor wanneer ze aan het echte werk zullen worden geïntroduceerd. Sterker nog, we hebben de lijn doorgetrokken door onze achtste-groepers te overtuigen om na hun eindmusical niet naar dat haveloze Boerderij Ter Weer te gaan, maar een weekendje het Oude Loo te boeken: het is nooit te vroeg om je kinderen een first taste te geven van de eindeloze mogelijkheden van oud geld.”