Het kwam als een mokerslag voor veel Wassenaarse inwoners: de Poolse bouwvakker gaat hetzelfde loon ontvangen als zijn Nederlandse collega. Hier hadden de ministers van Sociale Zaken van de Europese Unie afgelopen maand een akkoord over bereikt. We besloten de aangeslagen Wassenaarders toe te horen.

Diederik-Jan van Cleef: ‘Ik ben er kapot van. Wie moet ik verdomme dán m’n pied-a-tèrre laten bouwen? Zo’n werkmier uit China? Tuurlijk, muurtjes metselen kunnen ze wel gezien dat gevaarte daar in het Noorden, maar muren in Nederland moeten toch echt iets meer dan zo’n één meter vijftig lange springroll tegen kunnen houden.’ Ook de Japanner was voor van Cleef geen optie. ‘Wat denkt u zelf? Wilt u dat mijn jachtperceel wordt omgetoverd in een soort Japanse tuin? Dan kan ik door een leger van Bonsai-boompjes het bos niet meer zien, hoor.’

Sabien van Doorn was vooral ten einde raad over wat ze nou weer met haar voorraad oplos koffie moest doen. ‘Tuurlijk, in the good old times gaf ik m’n bouwvakkers wel eens een bakkie, maar nu die Polen gaan zwemmen in het geld vind ik gratis koffie toch echt iets te riant. Ik ben er flink pissig over, want m’n kelder puilt inmiddels volledig uit door die berg aan Nescafé poeder. En ik was nog bijna overgestapt op een nieuw Senseo’tje: dat kunnen ze dus mooi op hun buik schrijven.’

Ondanks de ontsteltenis lijken de meeste Wassenaarders het erover eens te zijn: de Filipijnse au-pairs zullen de nieuwe taken op zich moeten gaan nemen. Boudewijn Twent van Rosenburg vertelde hierover het volgende. ‘Het lijkt mij redelijk duidelijk: als je tien uur achter elkaar kan strijken, kan je ook tien uur achter elkaar muurtjes metselen. En ik bedoel, mijn dochters haar vlechten is toch praktisch hetzelfde als het rieten dak vernieuwen?’, aldus Twent van Rosenburg.