Het was een dag van grootse ontzetting voor veel Wassenaarse ouders. Uit een recente video van omroepvereniging PowNed bleek dat een aantal Wassenaarse jongeren in maart niet VVD, maar PVV zullen stemmen. We besloten eerst de reacties van de ouders aangaande deze bizarre wending toe te horen.

Vader Pieter Struijs sprak over de politieke keuze van zijn zoon: “Wát een malafide hufter, godverdomme zeg. Een verraad van de hoogste plank: Judas was er niets bij. Margot en ik dachten echt dat we genoeg aan z’n algemene ontwikkeling hadden gewerkt. Vanaf het moment dat hij naar de basisschool ging probeerden we hem namelijk al de correcte politieke leerstellingen bij te brengen. Voor z’n verjaardagen hielden we bijvoorbeeld geen gezapige speurtochten door dat kut Wittenburgse bos. In plaats daarvan namen we hem mee naar regionale themabijeenkomsten van ons aller VVD: iets dat iedere weldenkende ouder met z’n kind zou moeten doen. Maarja, het was kennelijk niet genoeg. Al met al voelt dit als een mes in m’n rug. Dat kun je wel stellen.”

Moeder Marjan Huizing was vooral aangeslagen toen ze het hoorden van haar zoons beslissing. “Ik had het kunnen weten. Toen ‘ie op Berengoed zat had ik al m’n twijfels. Ik kon me de dag nog goed herinneren toen mijn man en ik twee posters van Bolkestein en Wiegel op zijn kamer hadden gehangen, om die vervolgens de volgende ochtend volledig ondergescheten aan te treffen. En dan had die klotedreumes ook nog zo’n pedante glimlach op z’n gezicht. Eigenlijk had ik op dat moment al het vermoeden dat ‘ie een smerige dissenter zou worden.”

Verder vroegen we de scholieren zelf naar de redenering achter hun politieke gedachtegoed. Xavier Struijs, zesdeklasser van het RLW, vertelt: “Luister pik. Het maakt me geen fuck uit wat die oude taarten denken: de VVD is simpelweg PVV light. Het moet gewoon een tandje naar rechts. Duinrell is inmiddels veranderd in het Atlasgebergte, het Sterrenbad lijkt tegenwoordig steeds meer op het Victoriameer en de enige reden dat de Zeeman nog niet failliet is, is dat er elke maand zo’n horde wilde woestijnratten er een paar sjofele badjassen kopen. En straks komt er ook nog een tweede Harput zeker. Neen, het is gewoon echt klaar nu.”

Vijfdeklasser Kars Huizing was het volkomen eens met z’n schoolgenoot: “Ik vind vooral Geert een mooie vent. Haartjes strak naar achter, helemaal goed. Daarnaast zou hij ook een klasse rector van onze school kunnen zijn, tien keer beter dan die geiten-wollen-sokkensocialist van een Duijken. Geertje zou bijvoorbeeld onze traditionele Sinterklaasviering direct herinvoeren: de mijterbaas heeft veel te lang geen brugger op z’n schoot gehad. Ook zou hij die sloebers rechts van het bruggetje een beetje buiten de deur houden. Het wordt de hoogste tijd dat die Polanenparkers voorgoed opsodeflikkeren van onze school.” Onderbouwer Veau van Dommelen kon helaas geen verhaal houden omdat hij “alleen praat met leden” en “alvast de nodige voorbereidingen voor de aankomende KMT” moest treffen.

Desalniettemin moge het duidelijk zijn: er bevindt zich een gigantische politieke kloof tussen beide generaties. Hoe dit zich in maart in de nationale machtsverhoudingen zal uitdrukken, zal nog moeten blijken. Eén ding is in ieder geval zeker: PowNed is er wederom in geslaagd om een uiterst diepgaand nieuwsitem van hoge journalistieke waarde te produceren. De NRC kan er nog een puntje aan zuigen.